Avsluta förhållandet smart och stolt

När du känner att det är dags att göra slut finns det en hel del att tänka på för att det hela ska gå så smidigt till som möjligt. Du bör göra slut på ett genomtänkt och moget sätt men också sköta de praktiska aspekterna av uppbrottet snabbt och effektivt. Oavsett anledningen till separationen är det bäst för alla involverade parter.

Det är aldrig roligt att skiljas men det går faktiskt att påverka huruvida du går igenom processen på ett vinnande vis eller inte. Det beror dels på ditt eget beteende och hur du hanterar situationen, dels på den juridiska hjälp du kan ta till. Ska du ansöka om skilsmässa Göteborg är det viktigt att den hanteras av erfarna jurister med stor kunskap och expertis. På så sätt klaras allt av på ett rättvist och effektivt vis och du kan snabbt fokusera på ditt nya liv.

Gör slut med stil

Hur arg, ledsen eller upprörd du än känner dig är det oerhört viktigt att du kan kontrollera dina känslor när du ska göra slut. Det påverkar inte bara själva uppbrottet men också huruvida du kan gå vidare efteråt utan bitterhet eller skam. Inom psykologin brukar ett av de främsta råden vara att aldrig fatta stora beslut när du befinner dig i ett agiterat tillstånd, då det lätt blir att du gör eller säger förhastade saker. Det kan få negativa konsekvenser för bodelningens utkomst, men också för ditt framtida liv efter uppbrottet. Att kunna se tillbaka på ditt uppförande med huvudet högt är inte bara viktigt för dig själv, utan också för att du och ditt ex ska kunna finna en väg att umgås civiliserat om ni har barn eller gemensamma vänner.

Hur juristen kan hjälpa till

En skicklig jurist har sett det mesta, och du kan få många goda råd om hur du bäst går igenom skilsmässan på både ett personligt och praktiskt plan. En skilsmässa består av ett antal steg som bland annat innebär:

  • Ansökan – juristen gör en formell handling som skickas till Tingsrätten
  • Bodelning – egendomen delas upp
  • Vårdnad – hur barnen ska bo, vem som ska ha huvudansvaret, besöksrätt

Om det finns ett äktenskapsförord kan en jurist enkelt se till att allt går som överenskommet men om det uppstår en tvist eller om paret inte varit gift kan det bli lite mer komplicerat. Det är till exempel inte ovanligt att par som ska gå skilda vägar initialt är överens men att det uppstår problem och konflikter på vägen, varav juristen kan underlätta situationen avsevärt. Bara en sådan enkel sak som att mötas på neutral mark med närvarande jurister kan sätta stämningen och diskussionen på ett mer samlat och balanserat sätt än om det görs på tu man hand.

I många fall får självkänslan en rejäl törn när ett förhållande tar slut. Det är varken kul att dumpa eller att bli dumpad men samtidigt är det viktigt att inse att det är en del av livets många hinder. Du är varken den första eller sista att skiljas. Genom att sköta separationen snyggt kan du dock vara stolt över att du hanterade situationen på ett vinnande sätt och det finns mycket att se fram emot i ditt nya liv.