Så köper du båt som ett proffs

För dig som älskar allt som har med sjöliv att göra är en egen båt drömmen med stort D. Med en egen båt har du friheten att ta dig precis dit du vill och att få syssla med de sjö-aktiviteter som du gillar bäst. Genom att läsa på lite och att tänka igenom dina behov kan du skaffa exakt den båt som du behöver.

Det är framförallt kunskap och efterforskningar som hjälper dig att skaffa rätt båt, samt en ordentlig granskning av exakt vad du vill göra med båten. Är det fiske eller upptäcktsfärder, familjeutflykter eller vattensport? Timingen är alltid viktig så köp båt när du känner att du fattat ett väl genomtänkt beslut och att plånboken tillåter inköpet. Det är alltid värt att satsa på precis det du är ute efter – även om det innebär att du måste vänta lite längre.

Vilken typ av båt passar bäst?

Det finns väldigt många olika sorters båtar att välja bland idag. Några exempel på motorbåts-modeller är:

  • Walkaround – en båt med en slags öppen planlösning som gör det lätt att flytta runt på båten. Därför passar den bra för transporter, men också fisketurer där fiskaren behöver gå runt.
  • Bowrider – en stabil och rymlig båt som ger bra skydd mot vatten och vind med sin stora vindruta. Passar även för nybörjare eftersom den är extra lätt att manövrera.
  • Styrpulpet – en snabb och lättstyrd båt tack vare en särskild konsol med ratt. Passar lika bra för den som vill köra fort som för familjeturer och kommer i flera olika storlekar.

Ett annat alternativ är att låta bygga en skräddarsydd modell. Här börjar du med att välja den typ av motorbåt som du anser passar dig bäst och sedan göra olika tillval som till exempel sidositsar till aktersoffan, ett pentry eller ett akterkapell.

Då ska du köpa båt

Sedan pandemin har det pågått en riktig boom i båthandlandet i Sverige och det ser ut som att ”hemestrandet” har kommit för att stanna. Traditionellt sett har det alltid ansetts vara mest fördelaktigt att köpa båt på hösten eftersom priserna sjunker då och det kommer många erbjudanden. Visst är det ekonomiskt fördelaktigt, men allra viktigast är att du köper en båt som passar dina behov och din säkerhet allra bäst. Ska du köpa en begagnad båt är det viktigt att du upprättar ett köpekontrakt. Gå gärna på mässor och läs recensioner av erfarna havsbjörnar för att få fler råd och tips, samt att kunna jämföra erfarenheter och avgöra om båten är värd pengarna eller inte.

Tänk på vädret och naturen

Vädret kan också vara en faktor vid båtinköp. Bor du till exempel på västkusten är det ofta blåsigare än i andra delar av landet, medan du som bor vid en insjö kan räkna med lugna förhållanden för det mesta. En roddbåt är därför ett bra väl till det sistnämnda scenariot, medan en båt med kraftigare motorer eller en segelbåt passar där vindarna är friska. Ytterligare en faktor att ta med i beräkningen är vilka material och vilket bränsle båten behöver. Något så enkelt som miljövänlig bottenfärg kan göra stor skillnad för vattnets flora och fauna. Det är ju viktigt att både du och din omgivning mår bra av din fina båt.