Så blir båtköpet riktigt lyckat

Vem drömmer inte om att glida runt på böljan den blå i en alldeles egen båt? Oavsett om du önskar dig en snabb racerbåt eller en vacker segelbåt finns det några saker du bör tänka på för att ditt köp av båt ska bli så lyckat som möjligt.

En båt kan ju som bekant vara ett ganska dyrt inköp. Samtidigt är stöld och skadegörelse vanligt när det gäller båtar, något som gör att du absolut måste skaffa dig en bra båtförsäkring för att skydda din båt. Svenska sjö erbjuder fördelaktiga försäkringar och har många nöjda kunder.

Skaffa en båtplats och vinterförvaring

Boat,Launch,On,Lake,WaterIdag är trycket på båtplatserna hårt. Det beror sannolikt på att många haft så en kallad hemester på grund av corona och att många fler än vanligt därför köpt båt. Det har helt enkelt blivit så att pengarna som skulle ha gått till semesterresan istället har gått till en båt. Det är därför viktigt att du är ute i god tid om du vill hitta en bra plats till din båt. Skaffa gärna en båtplats hos en etablerad båtklubb. Där brukar det finnas säkerhetsåtgärder som låsbara grindar och ordentlig möjlighet för förtöjning av båten. Visst går det även att hitta en privat båtplats men risken är att den inte är lika välutrustad i säkerhetssynpunkt.
När vintern kommer är det bra om du kan ta in båten. Vissa båtklubbar tillhandahåller även vinterförvaring, men annars kan du hyra ett garage eller ställa båten i ditt eget.

Lär dig om säkerhet på sjön

Många tycks tro att det är ett laglöst land när de är ute på vattnet. Kanske är det frihetskänslan som får många att strunta i reglerna? Problemet med det är dock att vårdslöshet på sjön ofta leder till olyckor. Visste du till exempel att Sjöräddningen gjorde ovanligt många utryckningar förra sommaren? Man ryckte faktiskt ut så mycket som 20% mer än föregående sommar, siffror som är anmärkningsvärda. Det beror troligen på att så många skaffade båt men inte gick någon förarutbildning eller lärde sig reglerna som gäller på sjö och hav. Det finns många organisationer som anordnar förarutbildning för båt. Undersök vilka möjligheter som finns nära dig och gå en utbildning för att kunna framföra din båt på tryggast möjliga sätt.

Vilken båt ska du välja?

Man,Driving,Motor,Boat.,Boating,On,The,Sea.,Fast,MotorDu kanske inte riktigt vet vilken typ av båt du ska välja. Utbudet är enormt och som nybörjare kan det vara svårt att hitta rätt. Börja med att fundera på vad du vill ha din båt till. Är det bara att komma en bit ut på vattnet för att meta så kan det fungera med en roddbåt eller en liten eka med utombordsmotor. Vill du istället spendera hela dagar på vattnet och kanske sova över? Då är en större motorbåt eller en segelbåt med koj att föredra.
Det kan också vara bra att fundera över hur mycket tid du är beredd på att lägga på underhåll av båten. Det är viktigt att veta att en båt i trä kräver mycket mer underhåll än en båt av plast.

Viktigt att tänka på när du ska köpa båt

  • Välj en båt som passar dina behov
  • Lär dig sjövett
  • Var noga med att försäkra din båt