Klä dig rätt på arbetsintervjun

Det är viktigt att tänka på sin klädsel vid en anställningsintervju så att man gör ett gott intryck. Klädseln och hur man väljer att presentera sig utgör en stor del av det. Det är inte alltid så lätt att avgöra vad som är rätt klädstil eftersom många företag har olika syn på vad som anses vara passande.

Så vad ska du ha på dig egentligen? Det gäller att göra ett gott första intryck och det gör du delvis genom klädseln eller varför inte genom ett par fina örhängen som matchar ditt klädval?

Personlig stil

Coworkers,Working,Process,At,Home.young,Blonde,Woman,Working,Together,WithDu ska bära kläder som speglar vem du är som representerar dig och din stil. Kläder spelar en stor roll i hur andra uppfattar oss. Det finns forskning som visar att människor skapar sig ett intryck av andra inom 3 sekunder som till stor del är baserat på klädseln, enligt en studie som är publicerad av Psychology Today

Färger

Om du vill betona sidor hos dig själv ska du tänka på vilken färg du väljer på kläderna. Om du är livlig och pigg till din natur kan svart dämpa den sidan av dig. Hur klassisk eller trendig din outfit blir beror på branschen. Blått ger ett stabilt och lugnt intryck. En person som bär brunt uppfattas som trygg och jordnära. Väljer du rött kan det göra att fokus kommer att hamna mycket mer på dig än på det budskap du vill få fram på intervjun.

Out-fit misstag

Du behöver inte ändra om hela din stil men vissa saker bör du ha i åtanke på jobbintervjun:

  • Se till att plaggen inte är skrynkliga, så stryk dem ordentligt
  • Bär inte för många accessoarer samtidigt som exempelvis halsband, örhängen, scarf och många ringar utan håll det stilrent så att det matchar kläderna.
  • Dina skor ska vara rena och snygga
  • Anpassa dina kläder efter kroppsstorlek så att du inte har för trånga eller för stora plagg på dig
  • Det ska inte finnas några fläckar eller hårstrån på kläderna
  • Välj kostymbyxor eller ett par snygga jeans
  • Använd inte parfym då vissa personer kan vara allergiska
  • Stäng av mobiltelefonen. Det ger ett oseriöst intryck om det ringer under intervjun

Företagets klädkod

En anställningsintervju kan jämföras med ett formellt möte. Vilken typ av jobb är det du söker och vilken är klädkoden där?
Du måste klä dig rätt för tjänsten och då gäller det att att lära känna företaget. Lägg ner lite tid för efterforskning för att ta reda hur klädkoden är för det företag du söker jobb hos. Gå in på företagets hemsida för att få en generell uppfattning om hur klädseln är. Det finns ofta bilder på anställda och från olika evenemang som kan ge någon ledtråd. Du kan också fråga rekryterarna eller någon du känner som arbetar på företaget.

Var dig själv

Portrait,Of,Confident,Serious,Young,European,Female,Sitting,On,ChairPå en intervju ska du visa dig från din bästa sida och vara dig själv. Det är viktigt att tänka igenom hur du vill bli uppfattad. Det som du väljer att ha på dig ska vara du men ändå kännas professionellt. Klä dig på ett sätt som inte tar fokus från dig som person. Det viktigaste är ju trots allt vem du är och vilken kompetens och kunskap du har.