Så lyckas du med slipningen av parkettgolvet

Alla parkettgolv utsätts för slitage och repor. Men genom en golvslipning kan ditt parkettgolv få ett nytt och fräscht utseende. Det är inte alltid enkelt att slipa ett golv själv och att anlita proffs kan vara en god idé för att inte riskera att golvet förstörs eller i värsta fall kommer att behövas bytas ut helt.

Parkettgolv finns i många olika träslag och nyanser. Den stora fördelen med parkettgolv är att livslängden är väldigt lång. När parkettgolvet blir slitet är det möjligt att slipa det för att få ett ansiktslyft. Ditt slitna golv kan bli precis som nytt. Att slipa parkettgolv kan du antingen göra själv eller anlita proffs.

Ta reda på om golvet kan slipas

Det allra flesta parkettgolv går utmärkt att slipa om men träskiktet behöver vara minst 2,5 millimeter. Att slipa golv är ett hållbart sätt att renovera på. När du ska slipa ditt parkettgolv behöver du först av allt ta reda på vilket typ av parkettgolv du har. De som är proffs på golvläggning och slipning av golv kan hjälpa dig avgöra om ditt golv går att slipa ifall du är osäker.

Anlita proffs på golvslipning

Det finns en rad fördelar med att ta hjälp med golvslipningen. Människor som slipar golv till vardags är verkligen duktiga och har den kunskapen som krävs. Det är viktigt att slipa och behandla ett parkettgolv på rätt sätt för att få det allra bästa resultatet. Om golvet har några skador kan en professionell aktör åtgärda dem i samband med golvslipningen. En professionell golvfirma som har lång erfarenhet vet vilka kravs som ställs för att slipningen av ett golv ska bli riktigt bra. De vet även vad som förväntas av dem och kan leva upp till det på ett enastående sätt. Exempelvis vet de vilken ytbehandling som är bäst och vilket sandpapper som ska användas för just ditt golv.

Framförallt tar en golvslipning tid. Det tar även en hel del energi av dig. Ett fullblodsproffs på golvslipning kan förmodligen utföra jobbet betydligt snabbare än vad du kan. Du kan alltså genom att anlita en golvfirma få ett riktigt bra resultat utan att behöva anstränga dig själv. Hur mycket en golvslipning kostar beror på ditt golv och hur stor yta det handlar om.

Fördelar med att ta hjälp med golvslipningen:

  • Golvet blir jämt.
  • Golvet får rätt ytbehandling.
  • Hög kvalité genom hela processen.
  • Sparar tid och energi.
  • Skador i golvet kan åtgärdas på ett snyggt sätt.

Slipa parkettgolv själv

Om du har bestämt dig för att slipa golvet helt själv är ett första steg att införskaffa rätt material. Det är möjligt att hyra verktyg och maskiner för att slipa golv, vilket oftast är bättre än att köpa allt. En slipning generar mycket damm vilket är bra att tänka på i förväg. Tänk även på att rengöra golvet innan du sätter igång. Det är viktigt att välja rätt sandpapper till golvslipen. Du ska börja med ett grovt för att avsluta med ett finare sandpapper. Om du väljer fel kan resultatet bli sämre. Du bör även fylla i springor och större skador innan du slipar golvet. Efter själva slipningen ska du ytbehandla golvet, välj en ytbehandling som passar ditt golv bäst. Tänk även på att ta hand om golvet efter slipningen.