Uppnå den ultimata vardagslyxen med veckostädning

Det är få saker som kan slå känslan av att komma hem till ett renstädat hus. Doften av nyskurade golv efter en lång arbetsdag är för många den perfekta vardagslyxen. Och det är en vardagslyx som på senare år blivit prismässigt överkomlig, för att inte tala om snäll mot din kropp.

Många som använder sig av veckostädning gör det för att den helt enkelt ger mer tid till annat. Det är en anledning som är lika bra som någon annan. För barnfamiljer kan varenda intjänad timme vara skillnaden mellan stress och lugn i själen. En annan anledning att använda sig av veckostädning är att städning tär på din kropp och faktiskt kan vara fysiskt påfrestande för många, inte minst för äldre.

Rutavdrag för hemstädning

Införandet av RUT-avdrag har gjort att nästan alla hushåll har möjlighet att anlita städhjälp. Rent konkret kan du få rutavdrag på upp till 50 % av arbetskostnaden. Du kan alltså inte få avdrag för materialkostnader och annat, utan bara på den kostnad som städhjälpen tar ut. Detta har gjort att många städfirmor har fått ökad omsättning.

Många är oroliga över eventuellt pappersarbete och annan tråkig byråkrati, men faktum är att RUT-avdrag helt och hållet sköts av städfirman. Du behöver med andra ord inte göra något annat än att säga till städfirman att du vill att de ansöker om RUT-avdrag. Du får sedan en faktura på 50 % av beloppet (förutsatt att du har RUT-avdrag kvar att utnyttja).

Tänk också på att RUT-avdraget kan användas vid flyttstädning. Att få 50 % på en flyttstädning kan innebära många insparade tusenlappar.

Hälsosamt och mer tid till annat

Det kanske största argumentet att skaffa veckostädning är att det ger dig mer tid till annat. Du slipper en av alla dessa ”måsten” i livet och kan utnyttja den tiden till att kanske jobba extra, utföra någon annan syssla i trädgården exempelvis eller bara koppla av. Glöm inte heller att bostaden blir städad av ett proffs, vilket framför allt kan vara positivt för dig som helt enkelt inte är särskilt bra på att städa.

Det finns så klart också rena hälsofördelar med att använda sig av städtjänster. Det kan vara bra för både den fysiska och psykiska hälsan att hyra in veckostädning. Städning kan vara slitsamt, vilket på sikt kan skada din kropp. Detta innebär ofta, framför allt bland äldre, att man antingen får välja mellan att ha ett rent hus – men ont i ryggen, eller stökigt och smutsigt – men utan ryggproblem.

I slutändan handlar det om budget och prioriteringar. Med rutavdrag är det mer överkomligt att anlita städtjänst för många fler hushåll och det är långt ifrån endast en ”överklassgrej” i dag. Ett tips kan vara att kontakta ett antal olika städfirmor och se vad de erbjuder. Som i alla branscher finns det bra och mindre bra företag. Att välja rätt från början bör därför vara prioritet. Kolla upp städfirmornas hemsidor eller Facebooksidor och se om de är aktiva. Omdömen är så klart också allt bra att se över när man ska anlita hjälp av alla slag.