Så gör du ett tryggt bostadsköp

Att köpa en bostad är en stor och omfattande affär. Genom att planera din ekonomi och ha koll på bostadsmarknaden kan du göra ett bra bostadsköp. Försök hitta en bostad som fyller ditt behov.

Om det är dags att köpa bostad finns det många tips som du kan ta med dig för att göra ett bra köp. Det är väldigt kul att köpa en ny bostad men det är viktigt att tänka på allt från amortering och lån till hur du ska lyckas vinna budgivningen.

Högre styrränta påverkar bostadsmarknaden

Riksbanken har i slutet på september 2022 högt styrräntan med en procentenhet. Detta påverkar bostadsmarknaden. En högre ränta kan orsaka att priserna går ner på bostäder. En högre styrränta påverkar även dig om du vill köpa en bostad. Därför ska du kontakta din bank och få information kring hur mycket pengar du kan låna och till vilken ränta. När du har dessa uppgifter kan du lättare göra en kalkyl på ditt bostadsköp. I kalkylen är det bra att ta med eventuella räntehöjningar.

Se bostadsköpet som en långsiktig investering

Andra saker som är bra att tänka på vid ett bostadsköp är att ha en buffert för eventuella kostnadsökningar kring bostaden. Att se bostadsköpet som en investering på längre sikt är en bra idé. Ett tips är att kolla upp bostadsrättsföreningens skulder om du köper en bostadsrätt. Skulderna kan påverka dig genom att avgiften höjs när räntan blir högre.

Välj bostad utifrån behov och ekonomi

När du ska hitta den rätta bostaden ska du sätta dig ner och fundera över vad du vill ha för bostad och hur dina behov ser ut. Bestäm även hur mycket bostaden får kosta. När du vet vad du vill ha är det dags att sondera marknaden. När du har hittat en bra bostad kan du lägga ett bud. För att vinna en budgivning är det bra att bland annat buda högt, kontra med ett motbud direkt eller ge ett bud innan visningen. Det viktiga är att du inte lägger ett bud som du inte har råd med.

Tips inför bostadsköpet:

  • Gör en kalkyl över köpet.
  • Ha en budgivningsstrategi.
  • Ansök om lånelöfte från banken.
  • Köp en bostad efter behov.