Tänk på detta inför lånelöftet

Att skaffa ett lånelöfte är en av de viktigaste bitarna inför ett bostadsköp. I den här artikeln får du veta mer om vad du ska tänka på inför lånelöftet. Du får också några tips på hur du kan förbättra dina chanser att få bra lånevillkor.

Drömmer du om eller planerar du att köpa en bostad? Då består ett av de första stegen dit i att du skaffar ett lånelöfte. Hos Danske Bank kan du få ett lånelöfte med fördelaktiga villkor och du kan enkelt göra en kalkyl för hur mycket du skulle behöva amortera och vad din ränta blir. Det finns dock en del saker du kan göra för att förbättra dina förutsättningar att få så bra lånevillkor som möjligt. Först är det dock en bra idé att titta på vad ett lånelöfte är och några saker att tänka på innan du begär ett från Danske Bank.

Ett lånelöfte är en garant för lån

Women,And,Man,Hands,Hold,A,Money,Bags,And,DroppingVad innebär ett lånelöfte egentligen? Det är viktigt att skilja mellan ett lånelöfte och ett faktiskt lån. Ett lånelöfte är helt enkelt vad det låter som, en slags garanti för att du faktiskt kommer att få ett lån från banken som utfärdade det. Med ett lånelöfte är du fri att börja buda på bostäder du tycker är intressanta. Själva lånet tar du sedan när det är dags att betala för en bostad. Många rekommenderar att du ska ta flera lånelöften. Det kan dock vara en dum idé. Detta eftersom bankerna genomför en kreditupplysning i samband med att de lämnar ut ett lånelöfte till dig.

Vad ska du tänka på innan du skaffar ett lånelöfte?

I grund och botten ska du tänka på samma saker som inför vilken typ av lån som helst. Det vill säga att du förhåller dig till din ekonomiska verklighet. Hur stort lån du kan ta ska avgöras av hur stora marginaler du har i din ekonomi. Om du tampas med att betala hyran i nuläget så blir det såklart inte enklare om du skaffar ett lån som innebär att du behöver betala samma summa varje månad, plus driftskostnader för ditt nya boende. Det finns dock en del saker du kan göra för att förbättra dina eventuella lånevillkor.

Vad kan du göra för att få bättre villkor i lånelöftet?

Real,Estate,Agent,And,Customers,Shaking,Hands,Together,Celebrating,FinishedDet är många olika faktorer som avgör vad du erbjuds för ränta på ett bolån. En av de viktigaste faktorerna är belåningsgraden, det vill säga hur stor andel av ditt bostadsköp som du kommer att finansiera med lånade pengar. För att få ett lånelöfte måste du själv stå för minst 15 procent av bostadskostnaden. Ju högre andel du bekostar själv desto säkrare anses dock ditt lån vara och därmed får du också möjlighet att förhandla om bättre ränta. En annan faktor som väger tungt i hur dina lånevillkor kommer att se ut är din kreditvärdighet. Som du kunde läsa tidigare i den här artikeln kan det vara oklokt att ansöka om för många lånelöften av den anledningen. Din kreditvärdighet kan dock vara sämre av andra anledningar. Om du vill ha så bra lånevillkor som möjligt kan det vara bra att undersöka dina möjligheter att förbättra den.