Så skapar du en hälsosam livsstil – 3 tips

Många vill ha en hälsosam livsstil, men desto färre vet hur de ska gå tillväga. Med tre tips kan du bli bättre rustad för vardagens påfrestningar. Nyttig mat ger dig den energi du behöver. Daglig motion hjälper dig att hålla dig frisk. Sömn och vila ger kroppen och hjärnan tid för återhämtning.

Vid tolvslaget på nyårsafton är det många som lovar sig själva att leva ett mer hälsosamt liv. Att fånga dagen och njuta av livet istället för att stressa igenom vardagens bestyr. Att få livspusslet att gå ihop är inte alltid så lätt, men med förbättrade vanor är det möjligt. Här hittar du tre tips som kommer att hjälpa dig att skapa en mer hälsosam livsstil.

Ät nyttigt & regelbundet

proteinMaten är kroppens bränsle och är därför mycket viktig för att du ska orka under dagen. Regelbundna måltider med nyttig och varierad mat är nyckeln t att du ska ha energi under hela dagen. För att undvika onyttigheter som kakor, godis och snacks med tomma kalorier är det viktigt att se till att ha hälsosamma mellanmål. Hälsosamma proteinbars är ett smidigt och nyttigt mellanmål som ger en hög energinivå mellan måltider. Det är perfekt för dig som lever ett stressigt liv och som vill ha ett hälsosamt mellanmål on the go, exempelvis mellan jobbmöten eller direkt efter träningspasset.

Proteinbars har många fördelar, bland annat:

  • Enkla att ta med sig överallt
  • Högt proteinvärde
  • Nyttiga

Andra bra mellanmål är smoothies, yoghurt med nötter och chiapudding. I övrigt är det viktigt att varierad och hälsosam mat, gärna enligt Livsmedelsverkets rekommendation med mycket frukt och grönt, mer fisk, fullkornsprodukter och mindre salt.

Rör på dig varje dag

promenadAtt vardaglig motion är livsviktigt vet nog de flesta, men många har svårt att träna varje dag. Tipset är att hitta en motionsform som passar dig samt träna lite varje dag. Du behöver inte springa maraton eller träna inför Ironman för att det ska räknas som träning. En rask promenad, en lättare joggingrunda eller paddel med vännerna är utmärkta aktiviteter. Forskningen visar att 30 minuters daglig motion räcker för att du ska må bra. Det bästa är om du får upp pulsen medan du är ute och motionerar. Var gärna utomhus för att även dra nytta av naturens hälsofördelar. Att vistas ute i naturen kan bland annat bidra till minskad stress och förbättrad psykisk hälsa.

Sov & vila ordentligt

Slarva inte med sömnen och återhämtningen om du vill bli en vinnare i vardagen. Att låta kroppen och sinnet återhämta sig är mycket viktigt för att du ska må bra. När du sover får kroppen och hjärnan vila och bearbeta intryck vilket gör att du är bättre rustad för att klara av påfrestningar och stress i vardagen. Sömnen minskar även risken för vissa sjukdomar. Ibland är det även bra att ta en liten paus mitt på dagen. Gör en kopp te, meditera eller slut ögonen i några minuter. Mikropauser mitt på dagen kan ge dig en energiboost när du behöver den som bäst.