Därför är planering grunden i köksrenoveringen

För att lyckas få ett drömkök behöver du planera. Du behöver veta vad du har för behov och anpassa din val efter dem. Alla val du gör kommer att påverka slutresultatet. Därför ska du även tänka på arbetsflöden och materialval.

Det ligger mycket tanke och planering bakom en lyckad köksrenovering. Köket är hemmets hjärta där främst mat ska lagas men det är även en plats för umgänge. För att ett kök ska vara funktionellt och ge dig ett bra arbetsflöde är placeringen av kylskåp, diskho, spis och bänkskiva avgörande. Sedan är det även viktigt att du väljer bra vitvaror som är av bra kvalité så att de håller länge.

Kökstriangeln ger ett bra arbetsflöde

När du köper vitvaror ska du utgå ifrån ditt behov. Det finns kyl och frys som är separerade eller som sitter ihop i ett stycke. Det finns väldigt många olika modeller och varianter. För att det ska bli bra behöver du ha koll på vad du vill ha för stil i köket men framförallt vad du har för behov. Alla vitvaror som du köper ska fylla ditt behov för att renoveringen ska bli lyckad. För att få ett bra flöde i köket är arbetstriangeln eller kökstriangeln något som är bra att utgå ifrån. Det handlar om placeringen av diskho, kylskåp och spis. Idén bygger på att skapa ett bra flöde genom att det är ett lagom avstånd mellan dem. Att ha triangeln i åtanke är väldigt bra.

Planering är grunden i en köksrenovering

Grunden i en lyckad köksrenovering är dock planering. Du kan undvika många missöden genom det. Det är viktigt att inte stressa fram beslut. Att planera noggrant i början kan bespara dig mycket tid och bekymmer i ett senare skede. Innan du sätter igång med renoveringen är det en bra idé att söka inspiration på nätet och sätta ihop en moodboard som ger dig en tydlig bild av vad du gillar. Ta inspiration av hur andra har renoverat sina kök. Du kan kolla i olika sociala medier men även i tidningar och magasin för att bli inspirerad.

Designa ditt eget kök utifrån behov

Men sedan när du ska planera ditt eget kök ska du inte tänka på hur andra har gjort. Det är du som ska trivas i ditt eget kök. Du kan ta idéer från andra som du sedan gör om till dina egna. Ett tips är att läsa på om olika material och få uppslag om vad du tror passar bäst i ditt kök. Fundera över om du vill ha ett lättstädat kök, hur mycket pengar du vill lägga på vitvaror och hur mycket tid du är villig att lägga på att ta hand om bänkskivan. Ett tips är att du gör en lista över dina behov och sedan försöker du anpassa köksrenoveringen efter behoven. Att planera gör även att du har bättre koll på alla kostnaderna som rör renoveringen.

Tips för en lyckad köksrenoveringen:

• Planering är nyckeln
• Hitta din stil
• Anpassa köket efter ditt behov
• Utgå ifrån kökstriangeln
• Välj kvalitativa vitvaror
• Satsa på olika typer av förvaring