Så väljer du rätt däck och fälgar

Såvida du inte är en äkta bilfantast, är det inte alltid lätt att välja däck och fälgar till bilen. Du vill ju bara ha rätt däck och fälgar för dig, så prisvärt och enkelt som möjligt. Så hur gör du då för att välja rätt? Vi guidar dig!

Även om de flesta känner till vissa av frågorna man bör ställa sig när man ska välja däck, så är det inte riktigt så enkelt som att bara välja om det är vinter-, sommar- eller allrounddäck som ska köpas. Det finns nämligen fler aspekter att ta hänsyn till.

Vilka fälgar passar dig?

Det finns fälgar i både lättmetall och stål. Så nu undrar du kanske vad som är fördelen med lättmetallfälgar? Många tycker att lättmetallfälgar är särskilt estetiskt tilltalande samtidigt som de är tåliga. Det finns olika fördelar med olika märken och olika modeller, så du bör exempelvis bestämma dig för vilket material du vill ha på fälgarna. Sedan kan du söka på vilka fälgar du kan använda till din bilmodell. Det kan vara smart att välja vilket märke som passar dig och söka efter fälgar därefter. Är du till exempel ute efter kvalitetsfälgar från tyska ATS? Då kan du välja just ats fälgar.

Vilka däck passar dig och dina fälgar?

Det är inte bara att välja däck som faller dig i smak, de ska givetvis även passa de fälgar du valt. Inte bara i stil, utan framför allt i storlek så att de över huvud taget kan användas. Något annat att ha i beaktning är hur välförsäkrad bil, däck och fälgar är vid exempelvis stöld. Det kanske kan påverka valet man gör rent prismässigt. Det är dessvärre ganska vanligt med stöld av både däck och fälgar, men nu ser man hopp om att kunna stoppa hjulstölder i framtiden.

Priset kan dock även vara relevant i annan bemärkelse, och kanske kan du till och med höja värdet på bilen genom rätt val av däck och fälgar. Många tittar nämligen extra noga på däck och fälgar när de köper begagnad bil, vilket är fullt förståeligt då bilen kan vara värd några tusenlappar till för att slippa behöva investera i nya däck och fälgar direkt efter bilköpet.

Viktigt för nybörjaren

  • Läs din bils användarhandbok
  • Välj fälg och däck för din bilmodell
  • Jämför alltid pris och handla bara från säkra försäljare

För nybörjaren ska det nämnas att du inte kan välja vilka fälgar eller däck som helst till din bil, då de inte finns i ”one size”, och således skiljer sig åt i mått. Du kan se information om vilka däck och fälgar som passar i din bilmodell i användarhandboken, där du bland annat hittar däckdimension. Då kan du söka efter fälgar och däck genom att ange bredd, profil och dimension. Se upp med kopior, och handla från förtroendeingivande butiker och återförsäljare.