Var förberedd med en krislåda

Att vara förberedd för en eventuell kris som sätter viktiga samhällsfunktioner ur spel är klokt. I den här artikeln får du reda på vad en krislåda är, och vad den innehåller. Dessutom får du veta varför det kan vara en bra idé att lagra produkter som choklad och kaffe.

Har du någon gång funderat över hur du ska agera i händelse av kris? Den typ av kris som skulle göra att hyllorna i matbutiken börjar gapa tomma, att elen går eller att tillgången på vatten blir sämre. Det finns ett väldigt enkelt sätt som du kan förbereda dig på. Det är genom att du köper en krislåda från Criseq. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap släppte 2018 häftet ”Om krisen eller kriget kommer”, och i den fastslogs att svenska medborgare måste kunna klara sig själva i 72 timmar i händelse av en kris som rubbar viktiga samhällsfunktioner. Hur ska du gå tillväga för att uppnå den kapaciteten?

Köp en färdig krislåda från Criseq

preppingCriseqs krislådor finns i olika utföranden och olika prisklasser. En av de största varianterna innehåller sådant som stormkök, batterier, ficklampa, vattendunkar och vattenfilter, värmefiltar, vevradio och mera. Har du någon av de här grejerna redan? Inga problem, krislådorna kommer som sagt i olika utföranden så du kan utan vidare komplettera den utrustning du redan har tillgänglig. De går också att anpassa beroende på hur många personer ni är i familjen.

En del saker behöver du ordna själv

Med en komplett krislåda från Qriseq får du alla prylar du behöver för att kunna klara dig själv om något inträffar som gör det nödvändigt. En del saker som vatten och kost behöver du dock stå för själv. Hur mycket vatten behöver du? Du bör räkna med att en vuxen person behöver mellan 2-3 liter vatten per dag. Att vara förberedd handlar förstås först och främst om att kunna tillgodose de mest grundläggande behoven i händelse av kris. Samtidigt ska du nog inte glömma bort betydelsen av att kunna lyxa till det lite. Pär Plüschke som är preppingexpert tipsar till exempel om att det kan vara en bra idé att även ha sådant som kaffe och choklad i preppingförrådet. Hans argument är att den typen av produkter kan ge en känsla av trygghet i tider av kris.