Så undviker du coronaviruset i sommar

Snart är ännu en sommar här med covid-19 som ett orosmoln på himlen. För att undvika att bli smittad under semestern ska du i möjligaste mån hålla avstånd till andra människor. Att vistas iutomhusmiljöer är det allra bästa.

Efter drygt ett år med covid-19 stundar snart semester för det allra flesta. Även om vaccinationerna mot covid-19 är i full gång är smittan fortsatt hög på många ställen i Sverige och världen. Om du ska ut och resa kan det vara bra att göra ett PCR-test med reseintyg för att vara säker på att du kommer få resa. Du kan göra coronatest Göteborg och på några av Sveriges flygplatser. Det är många länder som kräver ett intyg som visar att du inte har en pågående covid-19 infektion när du anländer. När du ska ut och resa är det viktigt att du tar ansvar och håller dig välinformerad om vilka inresebestämmelser som råder på resmålet. Även utomlands ska du hålla avstånd, vara supernoga med handhygienen och inte träffa andra människor om du blir sjuk.

Tvätta händerna och håll avstånd

Washing,Hands,Rubbing,With,Soap,Man,For,Corona,Virus,Prevention,För att undvika att bli smittad i sommar ska du tänka på de råden som Folkhälsomyndigheten har haft under det senaste året. Du kommer komma långt med att hålla en god handhygien. Virus fastnar väldigt lätt på händerna. Tvål och varmt vatten räcker men om du inte är där det finns möjlighet att tvätta dig är handsprit ett bra alternativ. Om du inte har tvättat dina händer ska du inte röra dig i ansiktet med händerna. Om du är inomhus är det viktigt att du försöker hålla avstånd till okända människor. De kan bära på smittan som då överförs till dig.

Planera dina resor och välj säkra transportmedel

När corona fortfarande är ett hot kan det vara bra att även denna sommar utnyttja naturen och allemansrätten som finns i Sverige. Risken för att smittas utomhus är väldigt låg. Därför är det perfekt att vistas mycket utomhus på sommaren om du ska träffa vänner och bekanta. Picknick utomhus, häng på badstranden eller vandring i skog och mark är perfekta aktiviteter för att undvika smittan. Det bästa för att undvika corona under sommaren är att vara kvar hemma i Sverige. Det är lättare att resa på ett smittsäkert sätt i Sverige. Om du kan bör du semestra med egen bil. Husbil eller husvagn är också bra. Då slipper du träffa människor i hotellobbyn eller på frukosten. Om du har båt är det också ett väldigt bra sätt att semestra på. Eller varför inte semestra på två hjul? Det finns massvis med fina leder och natursköna vägar runt om i Sverige. Oavsett hur du tänker transportera dig är det bra att försöka undvika att resa kollektiv i den mån det går. Även om risken att bli smittad utomhus är mycket mindre bör du ändå undvika trängsel på badplatser. Välj heller en badplats där det är begränsat med folk och där det går att hålla avstånd.

Bästa semestertipsen för att undvika covid-19:
Sweden,Famous,''the,Dead,Waterfall',,Sweden

  • Utnyttja naturen
  • Upptäck Sverige
  • Vistas utomhus
  • Res med bil
  • Håll avstånd
  • Tvätta händerna noga
  • Testa dig direkt om du får symptom